Nálunk járt és értékelt az ittjartam.hu!
Liget Royal Étterem és Terasz - Hévíz - Ha igazán jó vendéglátásra vágysz
Hévíz belvárosi szigete a Liget Royal Étterem. A valódi ligetre nyíló terasza tágas, nyitható, az égető napfénytől védett, elegáns, ugyanakkor még sem hivalkodó. A tradicionális, 120 éves múlttal büszkélkedő étterem a közelmúltban kívül-belül megújult, és ehhez ételkínálatában, koncepciójában is idomult. A hajdani békebeli nyugalmat, az igazán jó vendéglátást így ma már egy modernkori miliőben élhetjük át. A jól felszerelt konyha, a legmodernebb gasztronómiai tudással rendelkező séf és szakácsai garanciát jelentenek arra, hogy itt nem a mirelitet, a gyorsmenüt teszik elénk. A naponta friss, zömében helyi alapanyagokból elkészített fogások igazi ínyencségek, melyek a magyar konyha tradicionális ízeit kínálják, némi 21. századi csavarral. Az étlapon - megfizethető áron -, sok olyan fogást találunk, aminek az elkészítéséhez otthon biztosan nem fognánk hozzá.
Itt elbújhatsz a külvilág zajától
A Liget Royal Étterem a világhírű termálvizes Hévízi tótól gyalogosan mindössze öt percre van. Az odavezető sétány - ahonnan nekünk is célszerű érkezni - a terasztól csupán néhány méterre található. Autónkat nyugodtan leállíthatjuk a közeli tágas parkolóban, nem érdemes a drága és meglehetősen ritka belvárosi parkolókra vadászni, csupán néhány perc alatt elérhetjük ezt a belvárosi oázist, ahol végre tényleg nagybetűvel, VENDÉG-nek érezhetjük magunkat.
Személyes figyelem, feszengéstől mentes modern környezet
A pincérek - és Léhner Tamás üzletvezető, aki szinte mindig ott van - nem csak várják az érkezésünket, de fogadnak is minket, hellyel kínálnak, és az ét- és itallap kínálatán túl a heti ajánlatból is figyelmünkbe ajánlják a legjobb falatokat, különleges alkoholos vagy épp mentes nedüket.
Bár heti ebédmenüt itt is kínálnak, de ne gondoljuk, hogy egy szokásos menüztető étterembe érkeztünk! Nem, a hévízi Liget Royal Étterem és Terasz az igényes ételekre vágyók bázisa, a tudatosan étkezőké, illetve az olyanoké, akik az étteremben a különleges, de mégis megfizethető alkalmat keresik. Akiknek nem az a céljuk, hogy bekapjanak valami olcsót, ami elüti az éhségüket, hanem egy fesztelen gasztronómiai élményre, egy kis lelassulásra, hosszabb beszélgetésre, kellemes, a családdal, a barátokkal elköltött ebédre, vagy vacsorára vágynak. Az étterem különterme - ha azt óhajtjuk -, mindezt akár zártkörűvé is teheti egy üzleti megbeszélés, vagy épp egy ballagás alkalmából.
Lássuk az étlapot!
Az állandó kínálat a négyévszakos étlap jól áttekinthető, kellőképpen változatos, különösen, ha az említett heti kínálatot is mellé vesszük, és azt, hogy ha kell, és persze, ha lehet, kívánságra az ételeket az egyedi igényeknek például ételallergiáknak megfelelően is elkészítik.
Az ajánlatot áttekintve a régi idők mára eltűnt kedvenceire is rálelhetünk: minőségi belsőségek, borjúmáj, borjúnyelv. Jómagam az utóbbi mellett döntöttem, amiről később kiderült, ez a séf kedvence. Borjúmáj vadasmártásban szalvétagombóccal, előtte pedig gyöngytyúkból készült húsleves.
Nem kellett sokat várnom, máris előttem illatozott az aranyló kanalazandó, amiből a megszokott cérnametélt vagy csigatészta helyett némi színpompás liofilizált zöldborsó, valamint az ízeiben verhetetlen, nem agyonfőzött leveszöldségek, no meg a vajpuhára főtt tyúkmell köszönt rám. Mindezeket, modernkori csavarként, egy kis rizstészta koronázta meg. A valódi tyúkhúsleves verhetetlen ízeit kóstolhattam, erre szokta édesapám mondani, hogy ez vérré válik.
Miután az alapozás megtörtént, jöhetett a főétel, amiből végül kisadagot kértem. A gazdag szín- és ízvilágú, szépen tálalt főfogásban tökéletes harmóniában volt egymással az omlós borjúnyelv, a kellemesen mustáros vadasmártás, és az unalmasnak legkevésbé sem mondható köret, a szalvétagombóc. Mondanom sem kell, hogy az utolsó falatig eltüntettem mindent a tányérról.
Bár kellőképpen jóllaktam, de a pincér meggyőzött, kóstoljam meg a kalácspudingot is. A kovászos péksüteményből készül finomságot fahéjas öntettel tálalták, mely valóságos gyógyírnak bizonyult a gyomromnak, ahogy a kézműves levendulaszörp is, melynek íze már az első kortynál szabályosan berobbant a számba.
Találj ránk! - megéri ideutazni
A zárófogás, a feketém kortyolgatása közben a séffel is volt szerencsém pár szót váltani. Kiderült, hogy egy fiatal, mégis rendkívül tapasztalt szakácsgárda áll a finom falatok mögött. Keringer Krisztián például egy zöld Michelin-csillagos étteremben sajátította el a modern konyha legújabb fogásait, sőt egy hagyományos kovászos technológiával dolgozó pékségbe is elhelyezkedett, hogy ezen a téren is első kézből szerezzen tapasztalatokat. Ennek köszönhetően a pékáru például a briós, a kenyér és még a pizza is! - helyben, kizárólag a hagyományos hosszan kovászolt technológiával készül.
A fiatal, ambiciózus séf és csapata alkotási vágyának a manifesztumát láthatjuk tehát a tányérokon, melyeket egy nem kevésbé motivált felszolgáló-csapat királynak kijáró módon tesz a vendégek elé.
A minőségi, kizárólag friss, és fajtánként is változatos alapanyagok, az ún. mikrozöldek, illetve a helyi termelőktől beszerzett más különleges kiegészítők, no meg a 21. századi gasztronómiai tudás az, ami egyedivé teszi ezt a konyhát. 60-70 fokon történő lassú, órákon át tartó sütés, suvidálás, konfitálás, mind-mind olyan eljárások, amire otthon egészen biztosan nincs elegendő időnk. Pedig többek között ez az ínyenc falatok titka. Éppen ezért egy ilyen étterembe eljutni, már önmagában is megéri az utazást, de a Liget Royal Étteremét és Teraszát azoknak is érdemes felkeresniük, akik turistaként érkeznek Hévízre. Garantálom, az ott töltött idő minden percét élvezni fogják.
forrás: ittjartam.hu
véleményező: reznapsugar