Liget Royal Étterem Hévíz 8380 Hévíz , Petőfi u. 7. +36304281770 | ligetheviz@gmail.com

Hévíz nevezetességei egy helyen: ezeket nézd meg, ha nem csak fürdeni akarsz!

HU EN DE

Hévíz nevezetességei: több, mint egy fürdőváros

Hévíz, a Tófürdő városa, nem csupán a gyógyvizéről híres, hanem kulturális és történelmi látnivalóiról is. A városka nem pusztán a fürdőzés kedvelőinek, hanem azoknak is tartogat élményeket, akik szeretnék felfedezni a környék nevezetességeit. Móricz Zsigmond, Csokonai Vitéz Mihály és Berzsenyi Dániel emlékének szentelt szoborparktól kezdve az Árpád-kori templomon át egészen a modern építészeti alkotásokig, Hévíz rendkívül gazdag történelemmel és kulturális értékekkel büszkélkedhet.
látnivalók Hévízen

A Hévízi Szoborpark és az irodalom találkozása

A Tófürdő közelében terül el a Hévízi Szoborpark, ahol három nagy magyar író, Móricz Zsigmond, Csokonai Vitéz Mihály és Berzsenyi Dániel emlékét őrzi meg a város. Ezek az írók, akik szerették a vidéket, gyakran sétáltak itt, megpihentek egy pohár bor mellett, vagy éppen élvezték a hévízi gyógyvíz jótékony hatásait. 

A padok, ahol az írók szobrai mellett ülhetünk, olyan helyek, ahol a látogatók nyugodtan olvashatnak egy könyvet, vagy csak élvezhetik a környezetet. A park célja, hogy egy kis nyugalmat és csendet nyújtson azoknak, akik szeretnék elmerülni az irodalom és a természet harmóniájában, és természetesen tisztelegjen nagy íróink előtt.

A Hévízi Árpád-kori Templom

Hévízen van egy különleges templom, az Árpád-kori templom, ami már több mint 700 éve áll az Egregyi városrészben. Nem csak egy régi épület, hanem egy kis időutazás lehetősége – ahogy belépsz, azonnal érzed a múlt varázsát, mintha visszarepülnél a középkorba. A templom falai között sétálva pedig megtapasztalhatod, milyen volt az élet akkoriban.

Egregy városrész egy másik izgalmas nevezetességnek a helyszíne is. Itt található a római katona sírja, vagy ahogy sokan ismerik, a késő római téglasír. A földmunkák során 1925-ben felfedezett sír különleges kincseket rejteget. Az itt talált leletek II. Constantinus római császár korszakából származnak, és a római birodalom egyik meghatározó időszakát tükrözik. Ezek a különleges leletek ma a keszthelyi Balatoni Múzeumban láthatók, hűen megőrizve a római kori élet egy szeletét.

Villa Rustica, a múlt század Hévízét hozza vissza nekünk

Hévíz még további érdekességeket is tartogat a történelem rajongói számára. A Villa Rustica, egy korai császárkori római villa, az 1930-as évek során történt ásatások révén került napvilágra. Ez az építmény igazi kincsesbánya a múlt iránt érdeklődők számára, bemutatva a gazdag díszítéssel rendelkező római épületek világát. A Villa Rustica a múlt századokból hoz nekünk élettel teli pillanatokat, és elvezet minket egy olyan időszakba, ahol a római építészet művészi kifinomultsága ragyogott.

A környéken található egy másik érdekes felfedezés is - egy téglaégető kemence. Ez a kis építmény további betekintést enged a régi idők építészeti gyakorlataiba. A kemence nemcsak egy egyszerű szerkezet, hanem egy időkapszula, mely elhozza számunkra azokat a napokat, amikor a téglák készítése még kézzel történt. Az ilyen kis részletek megmutatják, hogyan épültek a városok és falvak, és segítenek nekünk jobban megérteni azokat a mesterségeket, melyek az építészet alapjait képezték.
 

Ha Hévízen jársz, mindenképpen látogasd meg a Liget Royal Restaurantot. Az étterem nem tolakodóan elegáns, inkább olyan, mintha egy békebeli otthonba csöppentél volna. Nyugodtan élvezheted az ízeket, miközben a környezet csendjében kikapcsolódhatsz. A Liget Royal Restaurant nem egy harsány hely, inkább egy barátságos zug, ahol a hétköznapok zaját elfelejtve lehetőség van egy kis lazításra és finom falatozásra.

 
Cookie Accepting
Asztalfoglalás