Liget Royal Étterem Hévíz 8380 Hévíz , Petőfi u. 7. +36304281770 | ligetheviz@gmail.com

Hévíz történelme régebbre nyúlik vissza, mint gondolnád

HU EN DE

Hévíz történelme: 4 történet, amin biztos meglepődsz

Hévíz, Magyarország egyik legkedveltebb gyógyfürdővárosa, sokkal több titkot rejt, mint amennyi első pillantásra látszik. A gyógyító vizekről ismert város történelme gazdag és izgalmas, számos meglepő tény fűződik hozzá. Lássunk öt olyan érdekességet, amely talán még a helyi lakosok számára is újdonságot jelent!
Hévíz történelme

1. A Hévízi-tó a kőkorszak óta gyógyít

A Hévízi-tó lenyűgöző története mélyen a múltba nyúlik vissza, egészen a kőkorszakig vezetve bennünket. Régészeti leletek tanúsága szerint már 7500 évvel ezelőtt is élénk emberi tevékenység folyt a tó környékén. Ezek a korai lakók valószínűleg nemcsak a tó festői környezetét élvezték, de felismerték és kihasználták a víz gyógyító erejét is. A kőkorszak nyomait követően a bronzkor és a vaskor emlékei is megtalálhatók a tó környékén, tanúsítva a terület folyamatos lakhatóságát.

A római korban a tó továbbra is vonzotta az embereket, akik nemcsak a gyógyulás reményében látogatták, de építkezéseket is végeztek a tóparton. Római kori épületmaradványok és Jupiter oltárkövek tártak fel a tó környékén, melyek arra utalnak, hogy a rómaiak is tisztában voltak a tó jótékony hatásaival

2.Festetics György, Hévíz megmentője

A középkorban a tó elveszítette hírnevét, és évszázadokra feledésbe merült. A mocsaras vidéket benőtte a sűrű növényzet, és a tó gyógyító erejét elfelejtette a lakosság. A 18. században fordulat állt be Hévíz sorsában. 1795 és 1797 között Festetics György gróf vette meg a birtokot, és felismerte a tóban rejlő lehetőséget. Elhatározta, hogy újjáéleszti a tó régi dicsőségét, és gyógyfürdőt épít a területre. Festetics gróf mocsárlecsapolást rendelt el, utakat építtetett, és fürdőházakat emeltetett a tó partjára.

Festetics gróf erőfeszítései hamarosan meghozták a gyümölcsüket. A gyógyfürdő népszerűsége gyorsan növekedett, és Hévíz hamarosan a magyar arisztokrácia kedvelt üdülőhelyévé vált. A 19. században a tó környékén szállodák, éttermek nyíltak meg, és Hévíz igazi fürdővárossá fejlődött.

3.Hévíz gyógyító hősei: a fürdőorvosok öröksége

A "boldog békeidőkben" Hévíz a híres fürdőorvosoknak köszönhetően élte fénykorát. Schulhof Vilmos szanatóriumot alapított, a mozgáskorlátozottakat gyógyító Zander Intézetet létrehozta. Testvére, Ödön pedig a diagnosztikában jeleskedett. Dr. Moll Károly a reumás betegek gyógyításával szerzett hírnevet. Hévíz az ő munkájuk révén vált a gyógyulás legendás Mekkájává.
 

Tudtad? A Liget Royal Restaurant ezeket a boldog békeidőket szeretné feleleveníteni meghitt, családias éttermével, modern köntösbe bújtatva.

    

4. Megépül a Télifürdő: Hévízi gyógyulás egész évben

1964 és 1968 között felépült az ország legmodernebb 1000 fős fürdője, a Télifürdő, megszüntetve a téli fürdőzés nehézségeit. A korszerű fürdőben komplex gyógykezelésben részesülhettek a betegek. A Télifürdő építése mérföldkő volt Hévíz történetében, a fürdőhely egész évben nyitva tarthatott, növelve a gyógyulni vágyók számát. A modern szolgáltatásokkal és gyógyhatású vizével rendelkező Télifürdő ma is kiemelt szerepet játszik a város gyógyfürdő életében.

Forrás: Szántó Endre: Hévíz története (2008)
 
Cookie Accepting
Asztalfoglalás