Liget Royal Étterem Hévíz 8380 Hévíz , Petőfi u. 7. +36304281770 | ligetheviz@gmail.com

Everyone should know the wonderful history of the Hévíz lake

HU EN DE

A hévízi tó különleges története

A Hévízi-tó és környéke olyan varázslatos hely, ahol a természet és az ember alkotta csodák találkoznak. A tó melletti község már a középkortól viseli a Hévíz nevet, és az 1328-as első említésekor a név már a tó forrására utalt. Egy megfakult pergamen őrzi a gyógyfürdő első írásos emlékét, ahol a "szerteágazó gőzös vize igen alkalmas bőrápolásra és a közelében keletkezett népi közösséget Köszvényes falunak nevezi." Nézzük, mitől olyan különleges a hévízi tó!
A hévízi tó különleges története

A hévízi tó már a középkorban is gyógyította az embereket

A középkori időkben kevés adat áll rendelkezésre a gyógyvíz használatáról, de valószínű, hogy a helyiek már akkor is élvezhették a tó jótékony hatásait. A 19. század elején Festetics György hatalmas szerepet játszott a tó fejlesztésében, hiszen ő helyezte el a vízen a tutajokat. Az építkezéseket követően a tó országos jelentőségre tett szert, mint turisztikai és gyógyászati célpont. Egy ideig kizárólagosan a Festetics család bérelte a tófürdőt.

A hévízi tó és az indiai vörös tündérrózsa

A tó körül 1898-ban Lovassy Sándor egy indiai vörös tündérrózsát ültetett, ami máig meghatározó növénye a területnek. A virágok késő éjjel nyílnak, és szirmaik a következő nap délelőtti óráiban záródnak be. A kis virágú fehér tündérrózsa a hévízi és keszthelyi meleg vizekben található, és a tündérrózsák egyetlen biztosan őshonos alakja.
A Festetics család átengedte a tófürdőt másoknak, és 1905-ben Reischl Vencel keszthelyi sörgyáros vette bérbe. Az ő tevékenysége lendületet adott a környék fejlődésének.

Trianon után a Hévízi-tó hazai jelentősége tovább nőtt, hiszen kevés más nagy fürdőhely maradt a megmaradt belföldi területeken. Az 1920-as években megépült a strandfürdő, és egy évvel később a tó északi részén egy kétszintes fürdőépület is felépült. A fürdőház 1931-32-ben egy üvegtetővel gazdagodott.
 

A hévízi tótól pár percre található Liget Royal Restaurant éppúgy része a helyi varázsnak, mint a gyógyító vizű tó. A békebeli hangulatú étterem olyan élményt kínál, amelyben a hagyományok és a város története éled újjá. Az ínycsiklandó ételek és a kifinomult atmoszféra együttese megnyugtató, és a tó mellett eltöltött időt feledhetetlenné teszi. Kóstold meg te is páratlan ételeink egyikét!

A hévízi tó vize és élővilága

A Hévízi-tó egyedülálló jelenség, melyet két forrás táplál. Ezen források egyikéből egy 38 méter mély karsztbarlangból ered, ahol több tízezer éves meleg és hidegebb vizei keverednek össze. Ez az egyedi összetételű víz, percenként 30-40 ezer liter mennyiségben, közel 40 Celsius-fokos hőmérséklettel tör felszínre a forrásokból. Az impozáns vízhozam miatt a tó vize háromnaponta teljesen kicserélődik, egyúttal frissítve és megújítva ezt a természeti gyógyító kincset. A Hévízi-tó így nem csupán gyönyörű és különleges, hanem a frissességével és meleg gyógyvízével is egyedülálló természeti csoda.

A Hévízi-tavat lombhullató mocsárciprus fasorok veszik körül, és a melegvizes tőzegmederben élő szervezetek fontos szerepet játszanak a víz gyógyhatásának kialakításában. 

A tó és környéke 2003 januárjában felkerült a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság ajánlási listájára, és 2014-ben Hévíz önállóan nevezett a világörökség címért folyó versenybe. Ezzel a varázslatos hely egyre több ember szívét hódítja meg, és világszerte elismert turisztikai és gyógyászati célponttá válik, ha még nem jártál itt, akkor érdemes megnézned a hévízi tavat és környékét, aztán térj be hozzánk egy kellemes ebédre vagy vacsorára!
 
Cookie Accepting
Asztalfoglalás